wtorek, 29 października 2013

Fasola z warzywami i wędzonym tofu


Danie proste w wykonaniu i łatwe w modyfikacji - można użyć warzyw zalegających akurat w lodówce, smaczne i sycące. Można podać z dodatkiem chleba, ryżu, czy kaszy - istnieje bardzo dużo kombinacji. Myśmy zjedli samo, z dodatkiem ogórków kiszonych. Zamiast tofu, można użyć np. tempeh. Też będzie bardzo smaczne :)

Składniki:
  • 1 szkl białej fasoli, namoczonej na noc
  • 1 cebula, pokrojona w pióra
  • 2 małe marchewki, pokrojone w półplasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
  • 100g wędzonego tofu, pokrojonego w cienkie plastry
  • ok. 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek
  • do przybrania: pietruszka zielona, posiekana
Fasolę ugotowałam w szybkowarze. Odcedziłam i odstawiłam.

Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pieczarki - dusiłam ok 4-5 minut, po czym dodałam pozostałe warzywa, i przyprawy. Zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu, aż warzywa były dostatecznie miękkie. Pod koniec dodałam wędzone tofu, czosnek oraz przecier pomidorowy. Po ok. 2-3 minutach dodałam ugotowaną fasolę, przykryłam pokrywką i odstawiłam na chwilę, by fasolka nieco się podgrzała.

Danie podałam posypane pietruszką zieloną, z dodatkiem ogórka kiszonego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania. Warzywa, tofu, fasolka lub ciecierzyca. Można kombinować na wiele sposobów :-) Pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fasolka mniam, chodzi za mną od kilku dni, pysznie Twoje danie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...