niedziela, 8 grudnia 2013

Naleśniki wieloziarniste z czosnkiem niedźwiedzim, serem cheddar i zielonymi warzywami


Miałam ochotę na pizzę, ale moje starsze dziecko kategorycznie odmówiło jej jedzenia. Zażyczyła sobie za to naleśników. Zrobiłam więc naleśniki - z kilku rodzajów mąki, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, posypałam je serem, który się pięknie rozpuścił dzięki temu, że został dodany jeszcze na patelni, tuż przed zdjęciem naleśników z patelni. Jak na pizzie ;) Na wierzch kto chciał dostał cukinię usmażoną na patelni grillowej i ugotowany na parze brokuł.

Składniki na ciasto (na 6-7 dużych naleśników):
  • 2 jajka, rozkłócone
  • ok. 1 szkl wody mineralnej
  • 1/3 szkl oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3/4 szkl mąki orkiszowej razowej
Dodatkowo:
  • ok. 150g startego sera cheddar
  • 1 mały brokuł, podzielony na mniejsze kawałki i ugotowany na parze
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki i usmażona na suchej patelni grillowej (po czym posiekana w paski)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do polania (użyłam bio)
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowałam sobie ser i warzywa.

Na dużej patelni smażyłam naleśniki (bez dodatku tłuszczu) - pod koniec smażenia posypywałam je startym serem, który się na nich pięknie rozpuścił. Każdy naleśnik dodatkowo przykryłam warzywami i skropiłam oliwą z pierwszego tłoczenia.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie brokuła , sera i czosnku !
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...