sobota, 7 grudnia 2013

Prosta, biała zupa krem z korzenia selera z dodatkiem kolorowego makaronu


W lodówce zalegał mi seler. Ostatnio jakoś słabo u nas schodził, może to dlatego, że moja starsza córeczka nie przepada za jego ugotowaną wersją. Mimo, że w tej zupie seler był jak najbardziej ugotowany, to jakimś cudem udało mi się ją do niej przekonać. Zjadła ze smakiem całą miseczkę. Może to dlatego, że zapomniała zapytać z czego ta zupa... Młodsza córka zupy uwielbia, więc i tej pożarła kilka porcji ;)

Składniki (na 5-6 porcji):
  • 1.5 dużego selera, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 duża pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 2l wrzątku
  • przyprawy: sól morska, lubczyk
  • ok. 150-200g makaronu kolorowego, ugotowanego (użyłam trójkolorowych kokardek)
  • do podania: olej lniany
Seler i pietruszkę dusiłam na oleju ok. 8-10 minut. Zalałam wrzątkiem, po czym dodałam sól i lubczyk. Gotowałam aż warzywa były miękkie. Dodałam czosnek i zmiksowałam zupę blenderem.

Podałam z trójkolorowym makaronem, polaną olejem lnianym, by nieco ją wzbogacić.

3 komentarze:

  1. Ostatnio myślałam o zupie krem z selera, teraz narobiłaś mi smaku i jutro z pewnością będzie u mnie na obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis! U mnie tylko zmniejszyły się proporcje wody i selera.
    Polecam dodać do warzyw jeszcze marchewkę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...