piątek, 25 kwietnia 2014

Jaglanka z kakao i jagodami goji

Propozycja na zdrowe, czekoladowe śniadanie :) Pyszna jaglanka, z dodatkiem orzechów laskowych, kakao, karobu i jagód goji. Ostatnio kupiłam ekologiczną wersję tych ostatnich i muszę przyznać, że są o niebo lepsze od wcześniej kupowanych, na prawdę dużo smaczniejsze, dlatego właśnie polecam użycie ekologicznych jagód. Poza tym, te nieekologiczne często zawierają siarkę jako substancję konserwującą, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia.

Składniki (na 4 porcje):
  • ok. 500 ml wody
  • 2 łyżki nasion amarantusa
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
  • szczypta soli
  • 4-5 daktyli, posiekanych
  • 1 jabłko, starte na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka kakao (użyłam raw)
  • prażone orzechy laskowe
  • jagody goji (użyłam bio)
  • 2 łyżki oleju lnianego (używam budwigowego)
Wodę zagotowałam, wrzuciłam do niej daktyle, sól, amarantus i kaszę. Gotowałam aż kasza wchłonęła prawie cały płyn.

Następnie dodałam do kaszy starte jabłko, karob, kakao, olej lniany oraz orzechy laskowe, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Kaszę przełożyłam do miseczek i posypałam jagodami goji.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie śniadania :) słodko i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie lepiej dać suszone owoce aronii, rosna w Polsce i zawierają one dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (sporo witaminy C i P) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można dodać suszoną aronię. Ja akurat miałam w domu goji, więc je użyłam. Na pewno lepiej korzystać z tego co rośnie bliżej nas, ale od czasu do czasu można też użyć bardziej "egzotycznych" produktów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...