Składniki na ciasto (na dużą blachę):
- 2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- 3-4 łyżki oliwy
- woda (w ilości takiej, by wyszło elastyczne ciasto)
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła (może być sklarowane)
- 3 łyżki mąki (użyłam razową orkiszową)
- 1/2 szkl wody
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki szczypiorku /zielonej cebulki, drobno posiekanej
- ok. 50g sera żółtego, startego
- przyprawy: szczypta soli, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi
Ponadto:
- pęczek zielonych szparagów
- 100g sera koziego (użyłam pleśniowego)
Wymieszałam sypkie składniki na ciasto, dodałam oliwę, a następnie tyle wody by wyszło elastyczne ciasto (każda mąką chłonie wodę inaczej, więc ciężko powiedzieć ile dokładnie jej użyłam). Ciasto odstawiłam by chwilę odpoczęło.
W międzyczasie przygotowałam sos: na oliwie wymieszanej z masłem podsmażyłam mąkę, następnie dodałam wodę i jogurt. Zagotowałam aż sos zgęstniał. Dodałam starty ser, szczypiorek oraz przyprawy.
Szparagi umyłam i oderwałam zdrewniałe końcówki; ser kozi pokroiłam w plastry.
Na blachę wyłożyłam rozwałkowane ciasto, które przykryłam sosem, a następnie ułożyłam szparagi i kozi ser. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz