środa, 9 kwietnia 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej i szpinaku

Atak gryczany ;) Coś ostatnio dużo się u nas w domu je gryki... Tym razem w wersji ze szpinakiem, który specjalnie dla mojej młodszej pociechy, został zmiksowany, by łatwiej jej było go zjeść.

Składniki:
  • 4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • ok. 1kg świeżego szpinaku, obranego i sparzonego wrzątkiem
  • 4-5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól morska, pieprz ziołowy
  • masło/olej do wysmarowania formy
Szpinak zmiksowałam blenderem, dodałam do niego czosnek i gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, a następnie wymieszałam z jajkami.

Dno formy żaroodpornej wysmarowałam masłem, następnie przełożyłam połowę kaszy, na niej ułożyłam połowę szpinaku, następnie kolejną warstwę kaszy i na górę pozostały szpinak.

Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...