wtorek, 22 kwietnia 2014

Poświąteczne śniadanie. Quinoa z kiwi

Szybkie i proste danie. Quinoa gotuje się sama, trzeba ją tylko trochę przypilnować, by nie wykipiała (najlepiej więc gotować w wyższym garnku). Do tego pokroiłam złote kiwi, które przełamuje słodycz quinoa gotowanej na mleku roślinnym (dziś miałam pod ręką akurat ryżowe, ale nadaje się każde inne).

Składniki:
  • quinoa trójkolorowa
  • mleko roślinne (w ilości 2 razy większej niż quinoa)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • kiwi, pokrojone w kostkę
Zagotowuję mleko, dodaję szczyptę soli oraz przepłukane ziarna quinoa. Gotuję ok 20 minut, aż quinoa wchłonie prawie cały płyn.

Po ugotowaniu dodaję olej kokosowy (nie jest to konieczne), przekładam do miseczek i na górze umieszczam pokrojone kiwi.

1 komentarz:

  1. Tę quino z resztą jak każdą uwielbiam , super ją podałaś <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...