czwartek, 24 kwietnia 2014

Prawie tradycyjny mazurek z masą kajmakową i migdałami. Na razowym cieście

Przed Świętami (ani w trakcie) jakoś nie miałam czasu, żeby wrzucić na bloga tego posta. Nieco zdrowsza wersja klasycznego mazurka. Ale tylko "nieco", bo zrobiłam go na kruchym razowym cieście (z mąki orkiszowej). Kajmak nie został ulepszony ;) Następnym razem nie zapomnę o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia, co ułatwiłoby mi znacznie wyjęcie ciasta z foremki :P

Składniki (na blachę 23x33cm):
  • 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej, użyłam typu 2000
  • 150g masła niesolonego + 50g do kajmaku
  • szczypta soli
  • 3 łyżki trzcinowego, nierafinowanego cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka, najlepiej z ekologicznych jajek
  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • garść migdałów, obranych i posiekanych
Zaczęłam od ugotowania puszki z mlekiem skondensowanym - trwało to ok. 2 godzin. Puszkę ostudziłam.

Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam żółtka, śmietanę, masło i zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam blachę. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, aż się zezłociło.

Wymieszałam masło z masą krówkową powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego i wylałam na upieczony kruchy spód; posypałam posiekanymi migdałami. Wstawiłam do lodówki, by masa nieco zgęstniała.

2 komentarze:

  1. w tym roku niestety nie mogłam zjeść mazurka, ale za rok taka zdrowsza wersja na pewno zagości u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię mazurka ale jakoś nigdy mi nie wychodzi jak sama piekę;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...