Składniki (na blachę 23x33cm):
- 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej, użyłam typu 2000
- 150g masła niesolonego + 50g do kajmaku
- szczypta soli
- 3 łyżki trzcinowego, nierafinowanego cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka, najlepiej z ekologicznych jajek
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- garść migdałów, obranych i posiekanych
Zaczęłam od ugotowania puszki z mlekiem skondensowanym - trwało to ok. 2 godzin. Puszkę ostudziłam.
Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam żółtka, śmietanę, masło i zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam blachę. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, aż się zezłociło.
Wymieszałam masło z masą krówkową powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego i wylałam na upieczony kruchy spód; posypałam posiekanymi migdałami. Wstawiłam do lodówki, by masa nieco zgęstniała.
Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam żółtka, śmietanę, masło i zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam blachę. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, aż się zezłociło.
Wymieszałam masło z masą krówkową powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego i wylałam na upieczony kruchy spód; posypałam posiekanymi migdałami. Wstawiłam do lodówki, by masa nieco zgęstniała.
w tym roku niestety nie mogłam zjeść mazurka, ale za rok taka zdrowsza wersja na pewno zagości u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuńlubię mazurka ale jakoś nigdy mi nie wychodzi jak sama piekę;/
OdpowiedzUsuń