Lubimy jeść dania włoskie. Pizza i różne makarony często goszczą na naszym stole. Jakiś czas temu odkryliśmy focaccię, czyli podwójne ciasto pizzowe z farszem. I duuuużą ilością mozzarelli :) Farsz prosty - cukinia z cebulą. A do tego mieszanka sałat z pokrzywą (dzięki Krzysiu!) z moim ulubionym sosem cytrynowym. Polecam!
Składniki na ciasto (na dużą blachę):
- 3 szkl mąki pszennej razowej /orkiszowej razowej (używam typu 2000)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 4-5 łyżek oliwy
- 2,5g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego /miodu
- woda
Składniki na farsz:
- 1 cebula, posiekana
- 1 duża cukinia, starta na grubych oczkach
- 1 łyżka oliwy /masła sklarowanego
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól morska, pieprz
- 2 kulki sera mozzarella, pokrojonego w plastry
Do podania: mix sałat + garść pokrzywy (sparzonej) + sos vinegret cytrynowy (taki sam jak w tym przepisie)
Drożdże wkruszam do kubeczka /szklanki, dodaję cukier /miód, trochę wody i mąki, by zrobić zaczyn na ciasto. Czekam kilka minut aż drożdże ruszą, przelewam je do miski z pozostałą mąką, dodaję sól, oliwę i tyle wody by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia (na ok. 1h).
W międzyczasie przygotowuję farsz. Na oliwie /maśle sklarowanym smażę cebulę, dodaję cukinię i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Wyłączam gaz, dodaję czosnek oraz przyprawy i odstawiam by farsz nieco ostygł.
Następnie dzielę ciasto na 2 części. Rozwałkowuję jedną część ciasta i przekładam je na wysmarowaną oliwą blachę, na górę wykładam farsz (zostawiam ok. 1 cm brzegi) oraz na wierzchu układam ser. Tak przygotowany spód przykrywam drugą warstwą ciasta (również rozwałkowaną). Przyklejam nieco ciasto przy brzegach, nacinam z wierzchu w kilku miejscach i polewam oliwą. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 20-25 minut.
Podaję z sałatą, a ostatnio - z sałatą z dodatkiem pokrzywy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz