Wszyscy głodni. Dzieci wrzeszczą. Szybko! Trzeba coś zjeść! Co by tu zrobić? Makaron! Zawsze mamy w domu jakiś makaron... Czego by tu jeszcze użyć? Mam trochę masła ziołowego, wcześniej przygotowany sos do sałatek - zaraz coś wymyślę :)
Składniki na makaron:
- spagetti razowe (ja gotuję ok. 2/3 opakowania 500g dla naszej rodzinki; zwykle jest go trochę za dużo i potem trzeba go utylizować ;)
- ok. 1/2 kostki masła czosnkowo-ziołowego (masło + duży ząbek czosnku + po 2 łyżki drobno siekanej pietruszki, szczypiorku i koperku)
- świeżo starty parmezan
Składniki na sałatkę:
- mała główka sałaty lodowej, posiekana
- 1 puszka czerwonej fasolki, odsączonej i dobrze wypłukanej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/2 cebuli, pokrojonej w pióra i spażonej (użyłam wrzątku z gotowania makaronu)
- sos vinegrette miodowy (1 łyżeczka miodu, najlepiej płynnego + sok z 1 cytryny + oliwa w ilości takiej samej jak sok cytrynowy + 1/3 łyżeczka musztardy dijon + szczypta soli morskiej i pieprzu ziołowego)
Do osolonego wrzątku wrzuciłam makaron. W trakcie gdy się gotował przygotowałam sałatkę - posiekałam sałatę i paprykę oraz odsączyłam i wypłukałam fasolkę. Warzywa wrzuciłam do miski, polałam sosem i wymieszałam.
Makaron odcedziłam i przelałam zimną wodą. W garnku, w którym gotowałam makaron rozpuściłam masło ziołowo-czosnkowe, po czym dodałam do niego makaron. Wymieszałam i chwilę podgrzałam. Przełożyłam na talerze i posypałam świeżo startym parmezanem.
Makaron podałam z sałatką.
Ufff! Udało się! Napełniliśmy puste brzuszki... Na chwilę zapanował spokój ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz