Składniki (na ok. 18 kotlecików):
- 1szkl zielonej soczewicy, namoczonej przez noc w 2 szkl wody
 - 4-5 łyżek płatków owsianych (używam nie błyskawicznych)
 - 1/2 pęczka naci selera (młodego, razem z listkami), posiekanego drobno
 - 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
 - 1 jajko
 - 3-4 łyżki mąki pszennej razowej (użyłam typu 2000)
 - 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
 - sól morska, pieprz
 - bułka tarta do obtoczenia
 - olej do smażenia
 
Soczewicę ugotowałam, dodałam do jeszcze gorącej płatki owsiane. Odstawiłam na chwilę, by masa ostygła. Następnie dodałam pozostałe składniki, dokładnie wymieszałam i formowałam kotleciki, które obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam na odrobinie oleju aż się zezłociły.
Kotleciki jedliśmy z dodatkiem sałatki (sałata lodowa + pomidory + kukurydza + cytrynowo-miodowy vinegrette) i ziemniaków. Pasowałby do nich jakiś sos, np. pomidorowy, albo jeszcze lepiej chrzanowy, ale jesteśmy na wakacjach i leniuchujemy ;) W kuchni też, więc sosu nie było. Ponieważ Mężowi bardzo czegoś brakowało dodał sobie musztardę i też było smacznie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz