wtorek, 20 sierpnia 2013

Faszerowany bakłażan


Zwykle pieczony bakłażan ma u nas inny farsz - z kaszy kuskus, z dodatkiem żurawiny; pozostałe składniki tak jak w przepisie poniżej. Obie wersje nam smakują, więc od razu też obie polecam :)

Składniki (dla 2 dorosłych i 2 dzieci):
  • 3 spore bakłażany
  • 1-2 cebule, pokrojone w kostkę (użyłam szalotki, ale może być każda inna)
  • 1 duża marchew, starta na grubych oczkach
  • 2-3 łyżki orzechów, posiekanych (użyłam nerkowców, ale mogą być każde inne)
  • 7-8 suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki (zwykle używam 2-3 łyżek suszonej żurawiny i osobiście wolę wersję z nimi)
  • 1/2 kolby kukurydzy, same ziarenka (surowe)
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska, pieprz ziołowy
  • oliwa
Bakłażany myję, przekrawam na połówki i wydrążam. Miąższ siekam (byle jak ;)) i odkładam na bok. Na oliwie (lub maśle sklarowanym) podsmażam cebulę; kiedy będzie szklista dodaję suszone owoce i orzechy, smażę ok. 1 minuty po czym dodaję marchew, kukurydzę i miąższ bakłażana. Duszę na małym ogniu przez 10-15 minut. W misce mieszam uduszone warzywa z kaszą, doprawiam sosem sojowym, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Farsz wkładam do wydrążonych bakłażanów i zapiekam w temperaturze 200 stopni przez 45 minut (na dno foremki wlewam trochę wody; ale uwaga! nie może jej być za dużo, by bakłażany nie wyszły zbyt miękkie i wodniste).

Dziś podałam z przepyszną sałatą, o której w następnym poście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...