Cena papryki poszła w dół. Czas ją wykorzystać w kuchni! Moja ulubiona to czerwona - jest najsłodsza i najbardziej mi smakuje :) Tym razem faszerowana czarną soczewicą i kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna.
Składniki:
- 6 średnich papryk czerwonych
- 1 mała cebula, posiekana i sparzona
- 2 filiżanki* czarnej soczewicy, ugotowane w 4 filiżankach wody
- 2 filiżanki kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 4 filiżankach wody
- 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
- 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
- sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na farsz mieszam, doprawiam do smaku i odstawiam.
Papryki przekrawam na dwie części - większą, w której umieszczam farsz oraz mniejszą, która służy za "pokrywkę"; oczyszczam z nasion, myję i faszeruję przygotowanym wcześniej farszem. Wkładam do prostokątnej blaszki i piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Podaję z jakąś "surowizną" w postaci sałatki.
*moja filiżanka ma150ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz