czwartek, 1 sierpnia 2013

Czerwona? Zielona? Żółta? Faszerowana papryka!


Cena papryki poszła w dół. Czas ją wykorzystać w kuchni! Moja ulubiona to czerwona - jest najsłodsza i najbardziej mi smakuje :) Tym razem faszerowana czarną soczewicą i kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna.

Składniki:
  • 6 średnich papryk czerwonych
  • 1 mała cebula, posiekana i sparzona
  • 2 filiżanki* czarnej soczewicy, ugotowane w 4 filiżankach wody
  • 2 filiżanki kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 4 filiżankach wody
  • 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na farsz mieszam, doprawiam do smaku i odstawiam.

Papryki przekrawam na dwie części - większą, w której umieszczam farsz oraz mniejszą, która służy za "pokrywkę"; oczyszczam z nasion, myję i faszeruję przygotowanym wcześniej farszem. Wkładam do prostokątnej blaszki i piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Podaję z jakąś "surowizną" w postaci sałatki.

*moja filiżanka ma150ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...