środa, 15 października 2014

Jesienna pizza z marynowaną dynią na razowym spodzie


Przepyszna pizza! Dynia dobrze się upiekła w krótkim czasie, bo cieniutko ją pokroiłam i dodatkowo zamarynowałam przez ok. 30 minut. Słone oliwki złamały nieco słodki smak dyni. Wszystkie smaki podkreślił użyty w marynacie i sosie imbir. Pewnie jeszcze nie raz ją powtórzę... :)

Składniki na ciasto:
  • 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
  • 1 szkl mąki razowej żytniej (użyłam typu 2000)
  • 0.5 szkl mąki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
  • 25g świeżych drożdży
  • woda
Składniki na sos:
  • ok. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
  • 1-2 łyżki wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • kawałek imbiru, zmiażdżony
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Składniki obłożenia:
  • 1/4 dyni hokkaido, obranej
  • 1 cebula, posiekana w pióra, przelana wrzątkiem
  • kilka czarnych oliwek, pokrojonych w ćwiartki
  • kawałek koziego sera (ok. 50g), startego na grubych oczkach
  • marynata do dyni: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), kawałek imbiru (zmiażdżony)
Zaczęłam od przygotowania zaczyny drożdżowego - drożdże pokruszyłam do szklanki, dodałam cukier, które rozpuściłam w odrobinie wody. Następnie dodałam trochę mąki, wymieszałam i odstawiłam by drożdże ruszyły (na 10-20 minut, w zależności od temperatury otoczenia).

W dużej misce wymieszałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól, a następnie dodałam zaczyn drożdżowy, oliwę i taką ilość wody by powstało elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Zagniotłam i odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W trakcie wyrastania ciasta przygotowałam sos, mieszając wszystkie potrzebne składniki.

Dynię pokroiłam w cienkie paski za pomocą obieraczki, wymieszałam ją z marynatą i odstawiłam do lodówki.

Gdy ciasto wyrosło przełożyłam je na blachę, posmarowałam sosem, posypałam startym serem, a następnie obłożyłam zamarynowaną dynią, cebulą oraz oliwkami. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...