niedziela, 17 listopada 2013

Kotlety pieczarkowo-jaglane. Z dużą ilością pietruszki

Pyszne kotlety - z dużą ilością pietruszki zielonej, przyprawione czosnkiem. Niebo w gębie ;) Wszystkim nam bardzo smakowały... Jak zwykle, kiedy zrobię kotlety - muszę do nich podać ziemniaki. Tak najbardziej lubi moja starsza córeczka. Dodatkowo zrobiłam marchewkę na gęsto z dodatkiem imbiru, a dla tych, którzy za ugotowaną marchewką nie przepadają, mieliśmy jeszcze sałatkę z buraczków z chrzanem...

Składniki (na 12-14 kotletów):
  • 500g pieczarek, obranych i startych na grubych oczkach
  • pęczek pietruszki, posiekanej
  • 1 szkl kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej wody
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia (użyłam bułki mieszanej z siemieniem lnianym)
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam do niej starte pieczarki, sól i pieprz - dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną i pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na oleju z pestek winogron aż się zezłociły.

Podałam z pure ziemniaczanym i marchewką na gęsto z imbirem, a także z niewidoczną na zdjęciu sałatką z buraków.

3 komentarze:

  1. Spróbuję bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już wersje z orzechami i migdałami. Wszystkie pyszne, ale te smakowały nam najbardziej. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...