Składniki (na 3-4 porcje):
- 12-14 ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
- 1 duża cebula, posiekana w pióra
- ok. 30 dag pieczarek, pokrojonych w plastry
- przyprawy: sól morska, tymianek, papryka słodka, lubczyk
- kilka liści białej kapusty
Garnek namaczam przez ok. 15 minut. Dno wykładam kapustą, na niej układam warstwę ziemniaków (ok. 1/3 ze wszystkich), połowę cebuli i połowę pieczarek, posypuję przyprawami. Ponownie układam warstwę ziemniaków, cebuli i pieczarek, posypuję przyprawami i przykrywam ostatnią warstwą ziemniaków, które również posypuję przyprawami.
Przykryte naczynie wkładam do zimnego piekarnika, włączam na maksymalną moc (u mnie 250 stopni). Piekę 45 minut (liczone od momentu nagrzania się piekarnika).
Prosto a jak smacznie ;D
OdpowiedzUsuń