Składniki (na 12-14 kotletów):
- 500g pieczarek, obranych i startych na grubych oczkach
- pęczek pietruszki, posiekanej
- 1 szkl kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej wody
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki oliwy
- olej z pestek winogron do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia (użyłam bułki mieszanej z siemieniem lnianym)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam do niej starte pieczarki, sól i pieprz - dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną i pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na oleju z pestek winogron aż się zezłociły.
Podałam z pure ziemniaczanym i marchewką na gęsto z imbirem, a także z niewidoczną na zdjęciu sałatką z buraków.
Spróbuję bo wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już wersje z orzechami i migdałami. Wszystkie pyszne, ale te smakowały nam najbardziej. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń