sobota, 9 listopada 2013

Pasta z grochu i prażonego słonecznika

Pasta zainspirowana przepisem z książki "Przemytnicy na wakacjach" państwa Szaciłło. Trochę inaczej ją przyprawiłam. Wyszła bardzo dobra, smakowała nawet opornej na wszelkie pasty starszej córeczce :)

Składniki:
  • 1/2 szkl suchego grochu, ugotowanego
  • 1 szkl prażonego słonecznika
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
W malakserze zmieliłam słonecznik, dodałam do niego rozgotowany groch oraz przyprawy. Wymieszałam na gładką pastę.

Przełożyłam do słoiczka, a część użyłam jako nadzienie do indyjskiego chlebka paratha (podałam go do barszczu z kiszonych buraków; mieliśmy taki polsko-indyjski fusion ;). Pasta smakowała wyśmienicie zarówno na chlebie jak i w paratha.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...