Z przygotowywanych ostatnio dań (zupy z ciecierzycy i ryżu z dynią) zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy i kawałek dyni. Postanowiłam je połączyć w pastę do chleba. Akurat wieczorem piekłam chleb, więc wykorzystałam ten fakt i do piekarnika dołożyłam pokrojony w kostkę, lekko posolony i polany olejem kawałek dyni (piekłam ją 15 minut w temperaturze 200 stopni). Pasta nam zasmakowała i na pewno ją jeszcze powtórzymy...
Składniki:
- 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
- 3/4 szkl upieczonej dyni
- szczypta soli
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego (używam nierafinowanego, bio)
Ciecierzycę miksuję w malakserze, dodaję dynię, a następnie sól, czosnek oraz olej. Miksuję na gładką masę. Przekładam do słoiczka.
Pastę należy trzymać w lodówce. Zużyć do 1 tygodnia.
ciekawe! chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńU mnie zniknęłaby w jeden dzień :) Bardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńApetyczna ta pasta - i ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuń