niedziela, 3 listopada 2013

Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni


Z przygotowywanych ostatnio dań (zupy z ciecierzycy i ryżu z dynią) zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy i kawałek dyni. Postanowiłam je połączyć w pastę do chleba. Akurat wieczorem piekłam chleb, więc wykorzystałam ten fakt i do piekarnika dołożyłam pokrojony w kostkę, lekko posolony i polany olejem kawałek dyni (piekłam ją 15 minut w temperaturze 200 stopni). Pasta nam zasmakowała i na pewno ją jeszcze powtórzymy...

Składniki:
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 3/4 szkl upieczonej dyni
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego (używam nierafinowanego, bio)
Ciecierzycę miksuję w malakserze, dodaję dynię, a następnie sól, czosnek oraz olej. Miksuję na gładką masę. Przekładam do słoiczka.

Pastę należy trzymać w lodówce. Zużyć do 1 tygodnia.

3 komentarze:

  1. ciekawe! chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zniknęłaby w jeden dzień :) Bardzo ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna ta pasta - i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...