piątek, 22 listopada 2013

Wegański bigos. Z soczewicą, grzybami i śliwkami suszonymi

Nasz ulubiony, wegański bigos. Z dodatkiem soczewicy, słodzony marchewką i suszonymi śliwkami. Smakuje całej rodzinie! Polecamy...

Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 duża marchew, starta na grubych oczkach
  • garść suszonych grzybów, namoczonych przynajmniej na 3-4 godziny
  • 10-12 suszonych śliwek, posiekanych w plastry
  • 1 szkl soczewicy zielonej, namoczonej
  • 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy
Zaczynam od ugotowania soczewicy. Grzyby gotuję ok. 30 minut. Odstawiam.

Cebulę smażę na oliwę, dodaję marchew i kapustę oraz przyprawy, zalewam wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję śliwki oraz odcedzone grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję potem do bigosu).

Do wywaru z grzybów dodaję czosnek, 1 łyżeczkę cukru oraz skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam sosem sojowym. Podaję z chlebem lub ziemniakami.

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...