Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 duża marchew, starta na grubych oczkach
- garść suszonych grzybów, namoczonych przynajmniej na 3-4 godziny
- 10-12 suszonych śliwek, posiekanych w plastry
- 1 szkl soczewicy zielonej, namoczonej
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy
Zaczynam od ugotowania soczewicy. Grzyby gotuję ok. 30 minut. Odstawiam.
Cebulę smażę na oliwę, dodaję marchew i kapustę oraz przyprawy, zalewam wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję śliwki oraz odcedzone grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję potem do bigosu).
Do wywaru z grzybów dodaję czosnek, 1 łyżeczkę cukru oraz skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam sosem sojowym. Podaję z chlebem lub ziemniakami.
Cebulę smażę na oliwę, dodaję marchew i kapustę oraz przyprawy, zalewam wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję śliwki oraz odcedzone grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję potem do bigosu).
Do wywaru z grzybów dodaję czosnek, 1 łyżeczkę cukru oraz skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam sosem sojowym. Podaję z chlebem lub ziemniakami.
Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
OdpowiedzUsuń;))