Składniki (na 4 porcje):
- 3/4 szkl razowej kaszki manny (użyłam pszennej, ale czasem wybieram orkiszową)
- 2 szkl wody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- syrop klonowy /miód
- ok. 2 szkl śliwek pokrojonych w ćwiartki (użyłam mrożonych węgierek)
- szczypta imbiru
- szczypta agar-agar
- orzechy włoskie, uprażone
Wodę zagotowuję, dodaję szczyptę soli, zmniejszam gaz i powoli wsypuję kaszkę manną bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję ciągle mieszając ok. 3-4 minuty. Po wyłączeniu dodaję masło, cynamon oraz syrop klonowy (lub ewentualnie miód - po lekkim ostudzeniu kaszki).
Do przygotowania sosu używam mrożonych owoców. Wrzucam je do garnuszka i zagotowuję, po czym dodaję imbir oraz szczyptę agaru, by sos nieco zagęścić (ale tylko odrobinę). Wyłączam i polewam przełożoną do miseczek kaszkę. Posypuję uprażonymi orzechami włoskimi.
Kasza jest rewelacyjna - uwielbiam a jeszcze z takimi dodatkami :) pYszności :)
OdpowiedzUsuńNiezastąpione śniadanie w te zimowe dni :)
OdpowiedzUsuń