poniedziałek, 11 listopada 2013

Domowy majonez


Czasami mam ochotę na majonez. Staram się go wówczas zrobić w domu, z jak najlepszych składników - wybieram jajka z chowu ekologicznego oraz ekologiczną oliwę i olej. Ostatnio odkrywam smaki i zalety oleju rzepakowego i tym razem właśnie on trafił do naszego majonezu, nadając mu bardziej żółtego koloru. Czasem używałam oleju słonecznikowego lub lnianego. Majonez wykorzystałam między innymi jako sos do ziemniaków pieczonych w garnku rzymskim - dodałam do niego tylko 1 ząbek czosnku. Smaruję nim też chleb, zamiast masła. Nie zawsze zużywam całą podaną w przepisie ilość oleju /oliwy. Wszystko zależy od tego jaką gęstość majonezu chcę osiągnąć i od tego jak duże są żółtka.

Składniki:
  • 2 żółtka, najlepiej od kury z chowu ekologicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • ok. 3/4 szkl oliwy extra vergine (używam bio)
  • ok. 3/4 szkl oleju rzepakowego (używam bio) /słonecznikowy /lniany lub inny ulubiony
Żółtko, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę soli wrzucam do malaksera. Mieszam, a po chwili - ciągle mieszając - dolewam bardzo powoli oliwę oraz olej rzepakowy. Po osiągnięciu oczekiwanej gęstości wyłączam malakser, a majonez przekładam do słoiczka.

Przechowuję w lodówce. Najlepiej zużyć go w ciągu kilku dni.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...