sobota, 24 sierpnia 2013

Szybki obiad. Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-orzechowym


Kolejne szybkie i proste danie. Kasza gryczana z dodatkiem sosu pieczarkowo-orzechowego oraz sałatki ogórkowej. Smacznego!

Składniki (na 4 porcje):
  • 1,5 szkl kaszy gryczanej (używam niepalonej), ugotowanej
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 500g pieczarek, pokrojonych w pólplasterki
  • 150 ml orzechów nerkowca (odmierzałam w 500ml naczyniu) + woda (tyle, by w sumie sięgało 300ml), namoczone i zmiksowane na gładko (razem z wodą, w której się moczyły)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
  • oliwa
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pieczarki - dusiłam je na małym ogniu przez 10-15 minut, po czym dodałam czosnek, sól i pieprz, a na końcu zmiksowane orzechy. Chwilę podgrzałam i odstawiłam z gazu.

Na talerzu umieściłam kaszę oraz sos. Do tego podałam sałatkę z ogórków (po 4 ogórki małosolne i świeże + 3-4 rzodkiewki + koperek, 1/2 pęczka + 1 łyżeczka miodu /syropu z agawy + 1 łyżka oliwy + 1 ząbek czosnku + ew.  1 łyżka jogurtu).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...