wtorek, 5 listopada 2013

Pełnoziarnista kaszka manna z sosem śliwkowym i orzechami włoskimi

Nie jestem wielką miłośniczką kaszy manny, ale od czasu do czasu nachodzi mnie na nią ochotą. Kupuję tylko razową. Czasem orkiszową, a czasami pszenną - jeśli orkiszową trudno dostać. Tym razem na śniadanie podałam kaszkę z dodatkiem sosu śliwkowego z imbirem, posypaną prażonymi orzechami włoskimi. Dzień wcześniej jedliśmy ją z sosem jagodowym (ta wersja bardziej zasmakowała naszej domowej miłośniczce jagód, czyli najmłodszej z nas). Używam zamrożonych przeze mnie w wakacje owoców. Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
  • 3/4 szkl razowej kaszki manny (użyłam pszennej, ale czasem wybieram orkiszową)
  • 2 szkl wody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • syrop klonowy /miód
  • ok. 2 szkl śliwek pokrojonych w ćwiartki (użyłam mrożonych węgierek)
  • szczypta imbiru
  • szczypta agar-agar
  • orzechy włoskie, uprażone
Wodę zagotowuję, dodaję szczyptę soli, zmniejszam gaz i powoli wsypuję kaszkę manną bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję ciągle mieszając ok. 3-4 minuty. Po wyłączeniu dodaję masło, cynamon oraz syrop klonowy (lub ewentualnie miód - po lekkim ostudzeniu kaszki).

Do przygotowania sosu używam mrożonych owoców. Wrzucam je do garnuszka i zagotowuję, po czym dodaję imbir oraz szczyptę agaru, by sos nieco zagęścić (ale tylko odrobinę). Wyłączam i polewam przełożoną do miseczek kaszkę. Posypuję uprażonymi orzechami włoskimi.

2 komentarze:

  1. Kasza jest rewelacyjna - uwielbiam a jeszcze z takimi dodatkami :) pYszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezastąpione śniadanie w te zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...