wtorek, 30 lipca 2013

Wegańska pizza z pieczarkami i cebulą


W lodówce brak sera. Najczęściej do pizzy używamy mozzarelli (bez której starsza córeczka odmówiła zjedzenia pizzy). Tym razem powstała wersja wegańska. Jeśli mam czas ciasto na pizzę przygotowuję wcześniej (najlepiej dzień wcześniej, ale nie zawsze mi się to uda), by choć na kilka godzin (lub na całą noc) umieścić je w lodówce. Pizza na takim cieście jest smaczniejsza.

Składniki (na dużą blachę - robię pizzę w formie prostokąta):
  • 2 szkl mąki pszennej razowej, typ 2000
  • 0,5 szkl mąki amarantusowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu /cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-1,5 szkl wody (w zależności od tego jak chłonie ją mąka)
Sos:
  • ok. 150g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego (ale każdy się nada)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 1 łyżka kaparów, drobno posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli morskiej i pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
Wierzch:
  • ok. 20 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka i sparzona
Do szklanki wkruszam drożdże, dodaję miód (lub cukier) i rozpuszczam w odrobinie wody; dodaję kilka łyżeczek mąki, by zaczyn drożdżowy ruszył. Odstawiam na kilka minut, po czym mieszam wszystkie składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Jeśli mam czas wyrabiam jeszcze raz szybko i wkładam ciasto do lodówki (najlepiej na noc, a przynajmniej na 2-3 godziny).

W trakcie gdy wyrasta ciasto przygotowuję sos i pozostałe składniki, które umieszczę na wierzchu :) By powstał sos mieszam wszystkie składniki w małej miseczce.

Blachę smaruję oliwą. Umieszczam na niej ciasto (nie rozwałkowuję tylko "rozplaszczam" rękami - często przy pomocy córeczek). Na cieście wykładam sos, a następnie pieczarki i cebulę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 17 minut.

Podaję z sałatką.

1 komentarz:

  1. Pizza wyszła wybornie. Mi niestety zawsze moje pizze się spalają. Szczególnie na takim cienkim spodzie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...