czwartek, 14 listopada 2013

Pizza z oliwkami i grillowaną cebulą


Moje dzieci uwielbiają oliwki. Ja z mężem też, więc wykorzystujemy je w kuchni na różne sposoby. Tym razem trafiły na pizzę. Ostatnio odkryłam, że najbardziej smakują nam ciemne oliwki kalamata, najlepiej z pestką, którą sama usuwam (bardzo łatwo odchodzi, wystarczy zgnieść oliwkę płaską stroną szerokiego noża). Do tego dodałam cebulę grillowaną, mozzarellę i sos. Pyszna pizza!

Składniki:
  • 2 szkl mąki pszennej razowej (użyłam typu 2000)
  • 25g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1  łyżeczka cukru nierafinowanego
  • ok. 1 szkl wody
Sos pomidorowy ziołowo-czosnkowy:
  • ok. 100g przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • po 1 łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego
Obłożenie:
  • kilka oliwek kalamata i zielonych, bez pestek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 cebula, posiekana w pióra i zgrillowana
  • 1 kulka sera mozzarella, pokrojonego w plastry
  • trochę świeżo startego parmezanu (lub innego twardego, długo dojrzewającego sera)
Zaczynam od przygotowania ciasta. Drożdże wkruszam do kubka, dodaję łyżeczkę cukru oraz trochę wody, w której rozpuszczam drożdże i cukier. Następnie dodaję trochę mąki. Odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę mieszam z solą, dodaję zaczyn drożdżowy oraz olej i wodę. Zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Jeśli mam czas ciasto przygotowuję na tyle wcześnie, by po pierwszym wyrastaniu umieścić je przynajmniej na 2-3h w lodówce. Jeżeli czasu brak, od razu po wyrośnięciu przekładam ciasto na blachę i przygotowuję do pieczenia pizzy.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni (trwa to u mnie ok. 15 minut). W tym czasie przygotowuję pizzę - na ciasto wykładam sos, oliwki, zgrillowaną cebulę oraz ser. Czasem podpiekam samo ciasto przez 2-3 minuty w piekarniku, a następnie wykładam na nie sos i obłożenie; wkładam ponownie do piekarnika na ok. 15 minut.

Piekę pizzę 15-17 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podaję z sałatką (tym razem z sałatką z brokuła, sera feta i migdałów).

3 komentarze:

  1. Domowa pizza jest zdecydowanie najlepsza :) Uwielbiam taką z oliwkami i dużą ilością sera!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj właśnie miałam domową pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa pizza jest lepsza niż każda inna! Z
    Pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...