niedziela, 26 stycznia 2014

Proste i szybkie spagetti z orzechowym pesto


Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, pod warunkiem, że mamy w domu malakser albo inne urządzenie miażdżąco-mielące. Wystarczy tylko ugotować makaron, zmiksować składniki pesto i wymieszać. O dziwo, smakowało nawet mojej starszej córeczce, która ostatnio nie przepada za makaronem. Tym razem zażądała dokładki :) Może chciała naśladować młodszą siostrę?

Składniki (na 4-5 porcji):
  • ok. 400g razowego spagetti
  • 1 szkl obranych orzechów włoskich (można je nieco podprażyć, ale nie jest to konieczne)
  • 2-3 garście rukoli
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego /lnianego /oliwy
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie. W trakcie gdy się gotował przygotowałam pesto. Orzechy wrzuciłam do malaksera, zmieliłam. Dodałam rukolę, szczyptę soli oraz olej rzepakowy. Jeszcze raz wszystko przemieszałam, aż powstała pasta.

Jeszcze ciepły makaron wymieszałam z pesto.

Tak przygotowany makaron należy jeść od razu, by nie ostygł.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...