poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pyszna i zdrowa czekolada na gorąco. Źródło magnezu!

No, aż tak bardzo na gorąco nie jest, bo zrobiłam ją z surowego mleka migdałowego (z przepisu na mleko orzechowe), którego nie należy podgrzewać powyżej temperatury 40 stopni, by nie zabić cennych składników znajdujących się w nim. Oprócz tego użyłam ekologicznego kakao, które nie zawiera pestycydów - jest o wiele zdrowsze od standardowego (do produkcji kakao używa się niestety bardzo dużo szkodliwych substancji) i zawiera bardzo dobrze przyswajalny magnez. Szczypta przypraw i czekolada gotowa... Mmmmm.... pycha!

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 szkl mleka roślinnego (użyłam domowego migdałowego) lub wody
  • 1 kopiasta łyżeczka ekologicznego kakao (użyłam raw)
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • po szczypcie cynamonu, imbiru, anyżu, soli
Mleko podgrzałam w garnku (ale tylko mniej więcej do temperatury 40 stopni). Odstawiłam z gazu, następnie dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i przelałam do filiżanek.

Można jeszcze dodać odrobinę wanilii, o której tym razem zapomniałam, ale na pewno poprawi smak czekolady!

3 komentarze:

  1. musiała smakować obłędnie! tym bardziej, że uwielbiam domowe mleko migadłowe. myślę, że na pewno skuszę się na taką skarbnicę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że odkąd przestałam pić mleko krowie, to i kakao przestałam pić. Teraz mi się zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśmy też dawno nie pili, ale to jest na prawdę pyszne, więc polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...