środa, 8 stycznia 2014

Ryż z soczewicą oraz pieczoną dynią z ostrym sosem z prażonych pestek dyni


Przepis, który mnie zainspirował do dzisiejszego dania znalazłam tutaj. Wprowadziłam małe modyfikacje. Jedynym warzywem, jakie miałam akurat pod ręką była dynia; ryżu i soczewicy też więcej nie miałam. Miałam w planach zrobienie surówki z kapusty pekińskiej, ale niestety plan się nie powiódł, kapusta okazała się niestety niejadalna. Coś surowego na pewno by się tu przydało... Danie smaczne i sycące :)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 filiżanka ryżu brązowego (125ml)
  • 3/4 filiżanki soczewicy zielonej
  • 1 dynia, pokrojona w kawałki (użyłam squash)
  • 4-5 ząbków czosnku (małych), pokrojonych w plasterki
  • kawałek imbiru, starty
  • szczypta soli morskiej (użyłam grubej)
  • 2 łyżki oliwy
Składniki na sos:
  • 1 filiżanka pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 150-200 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 bardzo duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • kawałek imbiru świeżego, zmiażdżony
Ryż i soczewicę ugotowałam razem (użyłam do tego szybkowaru, bo nie namoczyłam ich wcześniej, a chciałam szybko zjeść ;)).

Dynię wymieszałam z czosnkiem, imbirem, oliwą i solą. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Pestki dyni wrzuciłam do malaksera, zmieliłam prawie na proszek. Dodałam czosnek, imbir oraz 150 ml wody, a następnie sok z cytryny, olej i syrop klonowy. Otrzymana konsystencja sosu mi odpowiadała, więc nie dodawałam więcej wody.

Na talerzu umieściłam ryż z soczewicą oraz dynię. Polałam sosem i posypałam uprażonymi pestkami dyni (odłożyłam trochę z sosu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...