Bardzo smaczne wegańskie ciasto bananowe, z dodatkiem kakao, migdałów, płatków owsianych i syropu klonowego. Pomysł na upieczenie banana na wierzchu ciasta zaczerpnęłam stąd. Przepis na samo ciasto powstał w zaciszu mojej kuchni ;)
Składniki (na formę keksową):
- 3 duże banany
- 1.5 szkl płatków owsianych, uprażonych na suchej patelni
- ok. 1 szkl zmielonych migdałów (użyłam pozostałości po zrobieniu mleka migdałowego)
- 1 szkl mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao (użyłam ekologicznego, surowego)
- 5 łyżek syropu klonowego
- 3/4-1 szkl wody (użyłam mineralnej, ale może być przegotowana)
- 1/3 szkl oleju z pestek winogron
Uprażone płatki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam (nie osiągnęły konsystencji mąki). Przesypałam je do miski, do której dodałam zmielone migdały, mąkę, proszek, sodę i kakao.
2 banany połamałam na kawałki i wrzuciłam do misy malaksera - zmiksowałam na gładko, dodałam syrop klonowy, olej i 3/4 szkl wody. Jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do suchych składników. Wymieszałam.
Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki. Na górze położyłam przekrojonego na pół banana.
Piekłam w temp. 180 stopni przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce. Kroiłam po ostudzeniu.
Bardzo dobre ciasto, wczoraj zrobiłam. Jedyna moja modyfikacja to zamiast syropu klonowego dałam daktyle.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
co w zamian mąki orkiszowej mozna.. ? maka owsian badz kokosowa jaglana bedzie dobra ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z inną. Raczej owsianej bym tu nie użyła (są już płatki). Kokosową i jaglaną używam raczej jako dodatek (w mniejszych ilościach) i nie wiem jak zachowują się wypieki z samych tych mąk.
Usuń