Składniki na ciasto:
- 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- woda (w ilości takiej, by powstało elastyczne ciasto)
Składniki na farsz:
- 1 duży por, posiekany w półplasterki
- 1/3 puszki kukurydzy
- 3 jajka, najlepiej "0" lub "1"
- 2 łyżki słodkiej śmietany (niekoniecznie)
- 1/2 pęczka pietruszki, posiekanej
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Z podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je i wyłożyłam formę na tartę. Ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W czasie gdy ciasto się podpiekało przygotowałam farsz: pora zalałam na 2-3 minuty wrzątkiem, odlałam i przełożyłam do miski. Dodałam do niego kukurydzę, pietruszkę, przyprawy, jajka oraz śmietanę. Tak przygotowany farsz wylałam na podpieczone ciasto i wstawiłam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Podałam z sałatką z ogórka zielonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz