środa, 15 stycznia 2014

Kotleciki z kaszy jaglanej i orzechów włoskich


Proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy tylko ugotować kaszę jaglaną i zmielić orzechy. Rezultat bardzo smaczny :) I dzieciom też smakowały! Były już podobne na blogu, z dodatkiem migdałów; ta wersja jest jednak zdecydowanie smaczniejsza.

Składniki (na ok. 12-14 szt.):
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (kasza ma mieć kleistą konsystencję)
  • 1 szkl zmielonych orzechów włoskich
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
Jeszcze ciepłą kaszę wymieszałam z orzechami włoskimi, przyprawiłam solą i pieprzem. Formowałam kotleciki, następnie obtoczyłam je w bułce tartej (najlepiej, gdy masa jaglano-orzechowa jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca).

Kotleciki smażyłam na patelni z odrobiną oleju rzepakowego (posmarowałam patelnię olejem cienko, pędzelkiem).

Podałam z sałatką - mieszanką sałat, ogórkiem zielonym, koperkiem, przyprawione cytryną, solą, pieprzem i oliwą z pierwszego tłoczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...