piątek, 8 listopada 2013

Proste jedzenie. Ziemniaki z cebulą i pieczarkami pieczone w garnku rzymskim

Dziś mieliśmy ochotę na proste danie. Dawno nie używałam w kuchni garnka rzymskiego i postanowiłam zrobić w końcu z niego użytek. Lubię takie proste dania, które w zasadzie nie wymagają doglądania - wystarczy wszystko wrzucić do gara, gar do piekarnika i czekać aż będzie gotowe. Do dzisiejszych ziemniaków z cebulą i pieczarkami przygotowałam domowy majonez czosnkowy i prostą sałatkę rzymską z dodatkiem mozzarelli i pomidorów koktajlowych, przyprawioną suszoną bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Pyszny obiad!

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 12-14 ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 duża cebula, posiekana w pióra
  • ok. 30 dag pieczarek, pokrojonych w plastry
  • przyprawy: sól morska, tymianek, papryka słodka, lubczyk
  • kilka liści białej kapusty
Garnek namaczam przez ok. 15 minut. Dno wykładam kapustą, na niej układam warstwę ziemniaków (ok. 1/3 ze wszystkich), połowę cebuli i połowę pieczarek, posypuję przyprawami. Ponownie układam warstwę ziemniaków, cebuli i pieczarek, posypuję przyprawami i przykrywam ostatnią warstwą ziemniaków, które również posypuję przyprawami.

Przykryte naczynie wkładam do zimnego piekarnika, włączam na maksymalną moc (u mnie 250 stopni). Piekę 45 minut (liczone od momentu nagrzania się piekarnika).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...