Składniki (na 4-5 porcji):
- ok. 350g spagetti pełnoziarnistego, ugotowanego al dente
- 1 duża cebula
- 3-4 buraki upieczone (lub ugotowane), pokrojone w paski
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ok. 1 cm świeżego imbiru, drobno posiekany
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka suszonej kolendry, szczypta soli morskiej
- do podania: szczypiorek /cebulka zielona, oliwa extra vergine
Cebulę posoliłam i zeszkliłam na oliwie, dodałam imbir i kmin rzymski, podlałam 2-3 łyżkami wody i dusiłam chwilę na wolnym ogniu, aż woda wyparowała. Następnie dodałam czosnek oraz kurkumę, a po chwili (potrzebnej do pokrojenia w kostkę buraków) dodałam buraki, które wymagały jedynie podgrzania. Gdy już były odpowiednio ciepłe wyłączyłam palnik.
Ciepły makaron umieściłam na talerzu (po przeczytaniu wyżej wymienionej książki o makaronach wiem, że powinien być podgrzany, ale zawsze o tym zapominam ;), zrobiłam w nim "gniazdko", w którym umieściłam buraki. Całość skropiłam oliwą i posypałam szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz