Składniki (na 4 porcje):
- 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
- 4-5 daktyli, posiekanych
- 2-3 łyżki nasion amarantusa
- garść migdałów, sparzonych, obranych i posiekanych
- 1 jabłko, starte na grubych oczkach
- przyprawy: imbir, cynamon, szczypta soli
- po 1 łyżeczce oleju lnianego na porcję
- ew. syrop klonowy /z agawy, miód (gdyby jaglanka okazała się za mało słodka)
- 2 szkl wody
Do gotującej się wody wrzucam posiekane daktyle, nasiona amarantusa, kaszę jaglaną oraz szczyptę soli. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 20 minut). Po ugotowaniu dodaję cynamon i imbir oraz starte na grubych oczkach jabłko. Mieszam i odstawiam na kilka minut (których potrzebuję na zajęcie się migdałami - obranie ich i posiekanie).
Kaszę przekładam do miseczek, posypuję migdałami oraz polewam olejem lnianym.
pyszna jaglanka w jesiennych smakach :-)
OdpowiedzUsuńtak, jaglana pełna zdrowia, naturalnie słodka i w pełni jesienna ;D
OdpowiedzUsuń