Rozpoczynamy sezon grzybowy ;) Dziś pyszna zupa krem!
Składniki (na 5-6 porcji):
- 500g świeżych grzybów, pokrojonych
- 1 cebula, posiekana
- 2 małe marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2,5l wrzątku
- przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól morska, kurkuma, tymianek, papryka
- ok. 150g makaronu, ugotowanego (użyłam pełnoziarnistych świderków)
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam połowę grzybów i chwilę smażyłam (aż nie zagotowała mi się woda ;)). Dodałam pozostałe grzyby i zalałam wrzątkiem. Do garnka dorzuciłam przyprawy i warzywa. Gotowałam na małym ogniu aż grzyby były odpowiednio miękkie (nie wiem dokładnie jak długo, ponieważ obudziła się moja młodsza córeczka i musiałam iść ją utulić; nie miałam czasu spojrzeć na zegarek). Zupę zmiksowałam blenderem. Do gotowej zupy dodałam makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz