środa, 4 września 2013

Czarno-pomarańczowa sałatka fasolowo-dyniowa


Zaczynamy sezon dyniowy ;) Dziś dynia jako towarzystwo dla czarnej fasolki i zieleniny. Powstało nam całkiem smaczne danie. Jedliśmy je samodzielnie (powiedzmy jako sałatkę), ale na pewno mogłoby zaistnieć jako danie główne z dodatkiem, np. chlebka typu chapati i dodatkowej porcji sałaty (a może nawet świeżego szpinaku?). Następnym razem na pewno spórbujemy w takiej właśnie wersji - z chlebkiem i dodatkową sałatą /szpinakiem!

Składniki (na 4 małe porcje):

  • 2 filiżanki fasoli czarnej (drobnej), namoczonej i ugotowanej w osolonej wodzie
  • 1/4 dyni hokkaido, obranej, pokrojonej w kostkę i ugotowanej na parze
  • sos pomidorowy (zrobiłam swój z pomidorów, cebuli, papryki czerwonej i marchewki; może być każdy dowolny)
  • szczypiorek, koperek - posiekane
  • kilka listków świeżej mięty (do ozdoby)
Wszystkie składniki ułożyć dowolnie na talerzu i zjadać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...