Wczoraj dostałam sporą ilość pokrzywy. Świeżo zebranej :) Poprzednim razem użyłam jej w sałatce (jako dodatek do dania tutaj), dzisiaj pokrzywa trafiła do zupy. Ciężko powiedzieć ile jej dokładnie użyłam - myślę, że ok. 2-3 szkl (luźno wrzuconej). Wydaje mi się jednak, że ilość jest dowolna; bez względu na to czy będzie jej więcej czy mniej, zupa i tak będzie dobra! U nas zniknęła cała, a zwykle zostaje nam trochę na następny dzień :)
Składniki (na 5-6 porcji):
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 małe marchewki, pokrojone w półplasterki
- 1 mały korzeń pietruszki, pokrojony w półplasterki
- 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- liście pokrzywy
- ok. 2,5l wrzątku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kurkuma
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pozostałe warzywa, chwilę razem dusiłam po czym zalałam je wrzątkiem. Dodałam przyprawy i gotowałam ok. 15 minut.
Pokrzywę przepłukałam, zalałam gorącą zupą i zmiksowałam w blenderze. Dodałam do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz