poniedziałek, 30 września 2013

Jaglanka z suszonymi daktylami i migdałami

Kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Kasza jaglana gotowana z daktylami, z dodatkiem posiekanych migdałów. Wzbogacona o nasiona amarantusa (szarłatu), który jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Bardzo smaczna, ciepła i zdrowa - w sam raz na pochmurne jesienne poranki ;) Nie trzeba przy niej cały czas stać - gotuje się, a ja w tym czasie mam chwilę by przygotować śniadanie do przedszkolnego plecaczka...

Składniki (na 4 porcje):
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
  • 4-5 daktyli, posiekanych
  • 2-3 łyżki nasion amarantusa
  • garść migdałów, sparzonych, obranych i posiekanych
  • 1 jabłko, starte na grubych oczkach
  • przyprawy: imbir, cynamon, szczypta soli
  • po 1 łyżeczce oleju lnianego na porcję
  • ew. syrop klonowy /z agawy, miód (gdyby jaglanka okazała się za mało słodka)
  • 2 szkl wody
Do gotującej się wody wrzucam posiekane daktyle, nasiona amarantusa, kaszę jaglaną oraz szczyptę soli. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 20 minut). Po ugotowaniu dodaję cynamon i imbir oraz starte na grubych oczkach jabłko. Mieszam i odstawiam na kilka minut (których potrzebuję na zajęcie się migdałami - obranie ich i posiekanie).

Kaszę przekładam do miseczek, posypuję migdałami oraz polewam olejem lnianym.

2 komentarze:

  1. pyszna jaglanka w jesiennych smakach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, jaglana pełna zdrowia, naturalnie słodka i w pełni jesienna ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...