poniedziałek, 16 września 2013

Wegański, lekko gryczany placek ze śliwkami i posypką cynamonową


Wegańskiego pieczenia ciąg dalszy. Tym razem również z wykorzystaniem mąki gryczanej. Podobno nie nadaje się ona do słodkich wypieków, ale ja postanowiłam się o tym przekonać osobiście. I okazało się, że nie jest to prawdą :) Placek wyszedł bardzo pyszny. Od razu zniknęła ponad połowa. I nawet moja siostra, oporna na zdrowe rzeczy ;) też zjadła. Przynajmniej 2 kawałki! Taki to sukces :)
Placek ten robiłam już po raz drugi - w pierwszej wersji jako "łącznik" posłużył mi banan (zmiażdżony) i 3 łyżeczki namoczonego siemienia lnianego. Za drugim razem (który prezentuję dziś) ciasto zrobiłam na mleku sojowym. Wersja z bananem była nieco bardziej mokra. Obie jednakowo smaczne :) Najlepsze jednak w dniu pieczenia (szczególnie wersja bez banana).

Składniki (blacha formatu 23x33cm):
  • 1 3/4 szkl mąki jęczmiennej razowej (może być pszenna lub orkiszowa)
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 1/4 szkl mąki amarantusowej (niekoniecznie, można dodać jęczmiennej/orkiszowej/pszennej zamiast)
  • 3 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam trzcinowego) + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
  • 100ml oleju z pestek winogron
  • 400ml mleka sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • ok. 250-300g śliwek węgierek, wypestkowanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do mleka sojowego dodałam łyżeczkę cytryny. Odstawiłam na chwilę. Wszystkie rodzaje mąki wymieszałam w misce, następnie dodałam szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam płynne składniki, po czym przelałam je do suchych i dobrze wymieszałam.

Ciasto przelałam do wysmarowanej formy, na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, które posypałam mieszaniną cukru i cynamonu (użyłam po 1 łyżeczce).

Piekłam 25 minut w temp. 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Lubię wegańskie wypieki :) Twoje ciacho zasługuje na uwagę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...