poniedziałek, 8 lipca 2013

Kalafior w roli głównej. Tarta


Tym razem tarta kalafiorowa - nasza wczorajsza kolacja. Tarta na kruchym, razowym cieście. Jeżeli nie mamy mąki owsianej czy jęczmiennej zawsze możemy zrobić ciasto tylko z jednego rodzaju mąki. Najczęściej używam mąki pszennej lub orkiszowej (oczywiście obie razowe, najlepiej typ 2000 lub graham, typ 1850). Bardzo ją lubi moja młodsza córeczka, która jeszcze nie ma wszystkich zębów. Dla niej konsystencja tarty jest idealna ;) 

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 0,5 szkl mąki owsianej razowej /jęczmiennej razowej /orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oliwy 
  • woda
Składniki na farsz:
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 mały kalafior (lub 1/2 dużego), starty na grubych oczkach
  • 1 łyżka oliwy /masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól, pieprz
  • 3 jajka, najlepiej od "szczęśliwych" kur
Mieszam oba rodzaje mąk z solą, dodaję oliwę i taką ilość wody by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem, a następnie podpiekam w temp. 180 stopni przez 20 minut.

Zwykle wcześniej (albo w trakcie jak podpieka się spód tarty) przygotowuję farsz. Na oliwie lub sklarowanym maśle podsmażam cebulę, następnie dodaję czosnek i starty kalafior i duszę przez ok. 10-15 minut. Ze względu na małą córeczkę (prawie 17-to miesięczną) przygotowuję nieco bardziej miękki kalafior. Gdyby nie ona, kalafior byłby bardziej al dente (i taki też polecam). Dodaję przyprawy, lekko studzę i mieszam z jajkami. Tak przygotowany farsz wylewam na podpieczonę tartę i wkładam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut (temperatura nadal 180 stopni).

Tartę podaję z sałatką. Ostatnio taką :)

Przepis znaleziony w książce "Przemytnicy na wakacjach", M. Mrozowska-Szaciłło, M. Szaciłło (Wydawnictwo 1000stopni, 2011); uległ lekkim modyfikacjom ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...