Dla urozmaicenia śniadań - twarożek ze słonecznika. Trzeba jedynie namoczyć słonecznik, przynajmniej na 3 godziny (a najlepiej na noc) i można zabierać się do dzieła! U nas w wersji tradycyjnej - z dodatkiem posiekanej rzodkiewki i szczypiorku. Smakuje nawet mięsożercom ;)
Składniki:
- 1 szkl słonecznika
- kilka łyżek wody z ogórków
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- kilka rzodkiewek, drobno posiekanych
- kawałek ogórka zielonego, drobno posiekanego (ewentualnie)
- 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku, drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
Słonecznik należy namoczyć na noc.
Rano odcedzam nasiona (woda nie będzie potrzebna), umieszczam w wysokim pojemniku, dodaję czosnek oraz kilka łyżek wody z ogórków i przy pomocy blendera ręcznego mielę słonecznik na pożądaną konstystencję. Dodaję posiekane rzodkiewki, szczypiorek i ewentualnie ogórek. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z domowym chlebem :)
Podaję z domowym chlebem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz