czwartek, 13 listopada 2014

Kluseczki z kaszy jaglanej i nerkowców

Dzisiaj zachęcam do spróbowania kluseczek z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca, wzbogaconych o płatki drożdżowe, które nadają kluskom specyficznego, nieco serowego posmaku. Do wykonania kluseczek można użyć też innych orzechów (np. włoskich). Otrzymamy wówczas nieco inny smak. Naszym kluseczkom towarzyszyła prosta sałatka z pieczonych buraków. Wyszło pysznie! :)

Składniki (na ok. małych 50 kluseczek):
  • 1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na minimum 3h (można użyć innych orzechów, np. włoskich - wówczas kluseczki będą miały inny smak)
  • 2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta soli morskiej
  • 50 ml wody (użyłam tej, w której moczyłam orzechy)
  • 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej
Orzechy odcedziłam i wrzuciłam do malaksera. Zmieliłam. Dodałam kaszę jaglaną oraz wodę. Mieliłam przez chwilę by uzyskać jak najgładszą konsystencję. Następnie dodałam sól i płatki drożdżowe oraz skrobię. Jeszcze raz włączyłam malakser, by składniki się połączyły.

Na posypanym skrobią blacie umieściłam porcję ciasta i toczyłam wałek, który następnie pokroiłam na kluseczki.

Wrzucałam do mocno osolonego wrzątku. Wyciągałam kluseczki po wypłynięciu.

Podałam z masłem (więc tu już niezbyt wegańsko ;) i z prostą sałatką z pieczonych buraków (doprawionych octem jabłkowym, kminkiem i solą).

3 komentarze:

  1. takie kluseczki z chęcią bym jadła! jeśli chodzi o połączenie kaszy jaglanej i nerkowców to próbowałam w postaci budyniu i było rewelacyjne, zatem takie kluseczki muszą być równie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio bardzo lubuję się w kaszy jaglanej, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla klasycznych kluseczek. Wyglądają przepysznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...