poniedziałek, 1 lipca 2013

Szybkie śniadanie. Płatki z owocami


Wykorzystujemy jeszcze ostatnie w tym sezonie truskawki :) Tym razem w postaci sosu (który najlepiej przygotować dzień wcześniej) do płatków, a właściwie bircher musli (czyli płatków namoczonych dzień wcześniej). Sos podany w przepisie wystarcza dla naszej czteroosobowej rodzinki.
W pobliskim sklepie ze zdrową żywnością znalazłam też płatki jaglane - ostatnio moje córeczki odmawiają jedzenia porannej jaglanki, więc zjadamy proso w postaci płatków. Takie drobne oszustwo ;)

Składniki (na 1małą porcję):
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 2 łyżki poppingu z amarantusa
  • 4-5 łyżek wody /mleka roślinnego
  • dowolne owoce (u nas morele + sos z truskawek)
Pikantny Sos Truskawkowy (przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany do naszych gustów):
  • ok. 0,5 kg truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu (użyłam zielonego), po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, 2-3  goździki
Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia płatków owsianych i jaglanych (w wodzie lub mleku roślinnym); umieszczamy je na noc w lodówce. Do lodówki też wkładamy przygotowany sos - truskawki wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w litrowym słoiku, mieszamy zgniatając niektóre truskawki, by puściły sok.

Rano wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy popping oraz świeże owoce i sos truskawkowy i zjadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...