Wykorzystujemy jeszcze ostatnie w tym sezonie truskawki :) Tym razem w postaci sosu (który najlepiej przygotować dzień wcześniej) do płatków, a właściwie bircher musli (czyli płatków namoczonych dzień wcześniej). Sos podany w przepisie wystarcza dla naszej czteroosobowej rodzinki.
W pobliskim sklepie ze zdrową żywnością znalazłam też płatki jaglane - ostatnio moje córeczki odmawiają jedzenia porannej jaglanki, więc zjadamy proso w postaci płatków. Takie drobne oszustwo ;)
Składniki (na 1małą porcję):
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków jaglanych
- 2 łyżki poppingu z amarantusa
- 4-5 łyżek wody /mleka roślinnego
- dowolne owoce (u nas morele + sos z truskawek)
Pikantny Sos Truskawkowy (przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany do naszych gustów):
- ok. 0,5 kg truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu (użyłam zielonego), po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, 2-3 goździki
Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia płatków owsianych i jaglanych (w wodzie lub mleku roślinnym); umieszczamy je na noc w lodówce. Do lodówki też wkładamy przygotowany sos - truskawki wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w litrowym słoiku, mieszamy zgniatając niektóre truskawki, by puściły sok.
Rano wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy popping oraz świeże owoce i sos truskawkowy i zjadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz