Mieliśmy ochotę na coś lekkiego. Wybór padł na kaszę jaglaną, do tego sos pieczarkowo-soczewicowy i surówka. Niezbyt efektowne wizualnie (zawsze lepiej z podanych składników prezentują się np. burgery; ale nie zawsze mam czas by je robić). Mimo wszystko zjedliśmy ze smakiem :)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szkl kaszy jaglanej, wypłukanej i ugotowanej w 3 szkl wody
- 1 cebula, posiekana
- 500g pieczarek, pokrojonych w półplasterki
- 1 filiżanka czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- masło sklarowane /oliwa
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, kurkuma, sos sojowy
- surówka: kalafior, marchew, sól, pieprz, jogurt /majonez, oliwa
Na maśle sklarowanym zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i kurkumę, dusiłam kilka minut pod przykryciem po czym dodałam czosnek oraz soczewicę i 2 filiżanki wody. Gotowałam sos aż soczewica wchłonęła wodę.
Kalafior i marchew starłam, dodałam sól morską, pieprz ziołowy, oliwę i odrobinę majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz