piątek, 5 lipca 2013

Zielony zakątek. Sałatka z bobu, szparagów i pomidorów


Lubimy jeść różne sałatki. Tym razem zagościła u nas mieszanka sałaty, bobu, pomidorów i chyba już ostatnich szparagów. Bób jak zwykle obrałam - tak zdecydowanie bardziej nam smakuje. Poza tym, bez skórki łatwiej go strawić :)

Składniki:
  • 1 mała główka sałaty, umyta i osuszona
  • 70 dag bobu, ugotowanego (gotuję 5-6 minut) i obranego
  • 1 pęczek szparagów zielonych, pokrojonych na mniejsze części i ugotowanych na parze (5 minut)
  • 3-4 pomidory (najczęściej używam malinowych), obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki, posiekanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni (miałam akurat resztkę i postanowiłam go zużyć do końca ;))
  • przyprawy: sól, pieprz
Sałatę szarpię na mniejsze kawałki, dodaję ugtowany i obrany bób, szparagi, pomidory i cebulkę oraz przyprawy, sok z cytryny i oliwę (+ tym razem dodatkowo również olej z pestek dyni, który akurat był na stanie ;). Mieszam i podaję :)

Chociaż sałatka sama w sobie jest smaczna i sycąca Mąż i Mama (która nas akurat odwiedziła) stwierdzili, że przydałoby się tu coś jeszcze: grzanki czosnkowe (opcja Mamy) lub pieczone ziemniaczki (wybór Męża).  Może następnym razem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...