niedziela, 14 lipca 2013

Szybkie śniadanie. Granola z orzechami pekan


W ramach piątkowego pieczenia powstała jeszcze granola. Lubimy płatki pod różnymi postaciami, prezentuję tu jedną z naszych ulubionych wersji. Bardzo prosta - tylko płatki owsiane z orzechami - ale przepyszna! Polecam ją z syropem klonowym, który idealnie podkreśla smak orzechów. Jeśli go nie mamy, możemy zawsze dodać cukru trzcinowego. Samo wykonanie granoli zajmuje trochę czasu; a właściwie trochę trzeba poczekać, aż granola się upiecze, ale przecież nie robimy jednorazowo jednej porcji tylko więcej :) Śniadanie z domową granolą to bardzo szybka sprawa - wystarczy wsypać ją do miseczki i dodać ulubione składniki. Propozycje podania poniżej.

Składniki:

  • 500g płatków owsianych (najlepiej nie błyskawicznych)
  • 100g orzechów pekan (lub włoskich)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki syropu klonowego /cukru trzcinowego
  • 1 duże jabłko, starte na grubych oczkach (nie obieram go)
  • 2 łyżki oleju (używam z pestek winogron)
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, po czym przekładam do foremki i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy mieszam, by płatki nie przypaliły się za bardzo z wierzchu. Wyciągam z piekarnika, studzę i przekładam do dużego szklanego, szczelnie zamykanego słoja.

Propozycje podania:
  • z rozmiażdżonym bananem + sezonowymi owocami (truskawki, maliny, jagody)
  • z sosem truskawkowym (np. z tego przepisu)
  • z jogurtem naturalnym (samym lub dodatkowo z suszonymi owocami)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...