wtorek, 2 lipca 2013

A może jaglanka na śniadanie?


Zawsze dobre śniadanie :) Kasza jaglana to prawie przez cały rok podstawowe śniadanie. Tutaj w wersji z prażonymi na maśle jabłkami, posypana prażonymi pestkami dyni, siemieniem lnianym i sezamem. Pyszna!

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 łyżki nasion amarantusa
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej, wypłukanej
  • 3 daktyle (używam dużych, medjool), posiekane
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone
  • 2 łyżki masła
  • prażone pestki dyni, sezamu i siemienia lnianego do przybrania
Do gotującej się wody (ok. 500ml) wrzucam posiekane daktyle, amarantus, kaszę i szczyptę soli. Gotuję aż woda cała się wchłonie (ok. 20 minut; w tym czasie przygotowuję zwykle drugie śniadanie do przedszkola). W międzyczasie na maśle prażę jabłka.

Po ugotowaniu przekładam kaszę do miseczek, na górę wykładam uprażone jabłka i wszystko przyozdabiam prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni oraz nasionami siemienia lnianego i sezamu. Sezam i siemię utarłam w moździerzu.

W wersji dla najmłodszych bez pestek dyni lub ze zmielonymi pestkami. Jak kto woli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...