Zawsze dobre śniadanie :) Kasza jaglana to prawie przez cały rok podstawowe śniadanie. Tutaj w wersji z prażonymi na maśle jabłkami, posypana prażonymi pestkami dyni, siemieniem lnianym i sezamem. Pyszna!
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki nasion amarantusa
- 3/4 szkl kaszy jaglanej, wypłukanej
- 3 daktyle (używam dużych, medjool), posiekane
- szczypta soli
- 2 duże jabłka, obrane i pokrojone
- 2 łyżki masła
- prażone pestki dyni, sezamu i siemienia lnianego do przybrania
Do gotującej się wody (ok. 500ml) wrzucam posiekane daktyle, amarantus, kaszę i szczyptę soli. Gotuję aż woda cała się wchłonie (ok. 20 minut; w tym czasie przygotowuję zwykle drugie śniadanie do przedszkola). W międzyczasie na maśle prażę jabłka.
Po ugotowaniu przekładam kaszę do miseczek, na górę wykładam uprażone jabłka i wszystko przyozdabiam prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni oraz nasionami siemienia lnianego i sezamu. Sezam i siemię utarłam w moździerzu.
W wersji dla najmłodszych bez pestek dyni lub ze zmielonymi pestkami. Jak kto woli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz