Spagetti to jeden z ulubionych rodzajów makaronu naszej młodszej córeczki. Po zjedzeniu nadaje się cała do mycia ;) Tym razem w wersji szpinakowej. Na razie musimy szpinak miksować, bo posiadaczce jedynie przednich zębów ciężko byłoby poradzić sobie ze szpinakowymi liśćmi. Mam nadzieję, że wkrótce pojawią się trzonowce... ;)
Składniki (na 5-6 porcji):
- ok. 350g razowego spagetti, ugotowanego al dente
- 1kg świeżego szpinaku, umytego i sparzonego (można użyć mrożonego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- świeżo starty parmezan
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- mały kawałek imbiru, zmiażdżony
- 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, kurkuma
Szpinak zmiksowałam. Cebulę podsmażyłam na oliwie w dużym garnku; kiedy się zeszkliła dodałam czosnek i imbir, po chwili 1/2 łyżeczki kurkumy oraz zmiksowany szpinak. Doprawiłam solą i pieprzem. Po podgrzaniu się szpinaku dodałam jajka oraz garść startego parmezanu. Trzymałam na wolnym ogniu 3-4 minuty. Do szpinaku dorzuciłam ugotowany makaron; chwilę pozwoliłam mu dojść w sosie. Podałam ze startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz