poniedziałek, 29 lipca 2013

Bardzo łatwy makaron z sosem pomidorowym


W tak upalne dni jak dziś nie chce się gotować. Ale jeść się czasem chce ;) Dzisiaj zjedliśmy szybki makaron - tym razem ugotowałam trójkolowy (nie pamiętam jak się nazywa...), zwykle gotuję spagetti (jeszcze szybciej się je gotuje). Nie lubimy kiedy nasz makaron pływa w sosie, wolimy gdy jest nim tylko "ubrudzony" ;) Dzisiaj zjedliśmy do niego dodatkowo kiszone ogórki (dzięki Mamuś!)

Składniki (na 5-6 porcji, albo 4 żarłoki):
  • 500g makaronu, ugotowanego al dente
  • 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 150g koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego, ale nada się każdy dowolny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Na oliwie podsmażam czosnek, po ok. 1 minucie dodaję ocet balsamiczny, a następnie koncentrat i jogurt. Czasem pomijam jogurt, jeśli chcemy mieć wersję wegańską. Dobrze wszystko mieszam. Do sosu wrzucam ugotowany makaron, chwilę razem podgrzewam i podaję. Czasem posypujemy makaron świeżo startym parmezanem, ale dziś byliśmy tak głodni, że o nim zapomnieliśmy ;)

Dla zmniejszenia ilości zmywanych garów, wszystko przygotowuję w jednym, dużym garnku - najpierw gotuję w nim makaron, a następnie przygotowuję sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...